Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

SUPERPRZEPIS

Deser migdałowy z piernikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam pyszny deser w świątecznym klimacie. Osłodzi niejedno spotkanie.

Deser migdałowy z piernikami

Składniki:

Deser migdałowy z piernikami

 

  • 200g śmietany kremówki,
  • 100g mascarpone,
  • cukier puder do smaku,
  • aromat migdałowy 1/2 łyżeczki,
  • 100g pierniczków,
  • 12 migdałów,
  • listki mięty do dekoracji,
  • ewentualnie zielony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Deser migdałowy z piernikami
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy aromat migdałowy, szczyptę barwnika, mascarpone i mieszamy aż do połączenia składników. Pierniczki drobno kruszymy. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty i obieramy ze skórek. Kilka odkładamy do dekoracji, a resztę drobno siekamy. W dwóch wysokich pucharkach układamy na przemian warstwy kremu, pierniczków i migdałów. Deser dekorujemy całymi migdałami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)