lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Deser mleczno-galaretkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dietetyczny i smaczny deser

Deser mleczno-galaretkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Deser mleczno-galaretkowy

 

  • 4 galaretki w roznych kolorach,
  • 3 cukry waniliowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie zelatyny(na 2 l ),
  • 2 litry mleka

Sposób przygotowania:

Deser mleczno-galaretkowy
Galaretki rozpuszczamy wg pzrepisu na opakowaniu.Po zastygnięciu kroimy w drobną kostkę.
Odlewamy troszke mleka do rozpuszczenia zelatyny.Pozostale mleko zagotowujemy z cukrami, mieszają czesto zeby sie nie przypalilo.Po zagotowaniu mleko ostudzamy.Zelatyne rozpuszczamy w goracym malku, troche studzimy.
Wlewamy ją do pozostalego mleka i mieszamy.Odstawiamy mlako do stezenia.Gdy zacznie mleko tezec wylewamy czesc na forme, wykladamy galaretki, znow wylewamy malko i tak do wyczerpania skladnikow.Odstawiamy do lodowki do stezenia na ok 3 godziny.
Deser mleczno-galaretkowy
kazda galaretke rozpuszczamy i odstawiamy do zastygniecia
Deser mleczno-galaretkowy
zastygniete galaretki kroimy w jak najdrobniejsza kostke