Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Deser na gorąco z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser z jabłek i białek podawać od razu po przygotowaniu.

Deser na gorąco z jabłek

Składniki:

Deser na gorąco z jabłek

 

  • 50 dag jabłek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 białka,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • masło do smarowania foremek

 

Sposób przygotowania:

Deser na gorąco z jabłek
Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, wlać odrobinę wody i rozgotować. Następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito, wsypać połowę cukru, cukier waniliowy, mielony cynamon, wymieszać. Białka z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę, dodać do gorącego przecieru, delikatnie wymieszać. Do posmarowanych masłem kokilek lub foremek, nałożyć masę, ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 25 minut.