Sposób przygotowania:
Deser o smaku owoców
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml, gorącej, przegotowanej wody. Studzimy. Jak zaczyna tężeć wlewamy do pucharków. Schładzamy. Śmietanę ubijamy, dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru i rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody 1 płaską łyżeczkę żelatyny (rozpuszczona żelatyna musi być wystudzona przed wlaniem jej do śmietany). Mieszamy. Na stężałą galaretkę wylewamy śmietanę i ponownie schładzamy. Owoce przekładamy do rondelka (ja użyłam mrożonych), podlać 2 łyżkami wody dodać cukier (do smaku ok 2 łyżek). Chwilę przesmażamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Studzimy i wystudzone wykładamy wraz z powstałym sokiem owoce na śmietankową warstwę. Na koniec posypujemy wiórkami z czekolady i schładzamy. Smacznego.
marietta