Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Deser owocowy w galaretce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Deser można przygotować z owoców świeżych lub mrożonych.

Deser owocowy w galaretce

Składniki:

Deser owocowy w galaretce

 

  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 4-5 śliwek
  • 1/2 szkl borówek amerykańskich
  • 10-15 dag truskawek
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szkl śmietanki kremowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 kostka czekolady

 

Sposób przygotowania:

Deser owocowy w galaretce
Jabłko i gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do naczynia wlać 1/2 szkl wody, wsypać cukier, szczyptę cynamonu, zagotować. Dodać pokrojone jabłko z gruszką, gotować około 2-3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć w salaterkach. Dodać pozostałe owoce, zalać przestudzoną galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odłożyć do lodówki do stężenia. Ozdobić ubitą śmietaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Posypać startą czekoladą.