Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser rabarbarowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Deser rabarbarowy z galaretką i bitą śmietaną.

Deser rabarbarowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser rabarbarowy

 

  • 30 dkg rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Deser rabarbarowy
Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka. Do rabarbaru wlać wodę, dodać cukier. Gotować kilka minut, aż rabarbar się rozpadnie. Wsypać do niego galaretkę. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić, rozlać do 3-4 miseczek, odłożyć do lodówki do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Połowę ubitej śmietany rozłożyć do miseczek. Do reszty dodać kakao, dokładnie wymieszać. Śmietanę z kakao rozłożyć na białej śmietanie, lekko przemieszać końcem noża.
Deser rabarbarowy
Pokrojony rabarbar przełożony do garnka z dodatkiem wody i cukru.
Deser rabarbarowy
Ugotowany wymieszany z galaretką rabarbar rozłożony do miseczek.
Deser rabarbarowy
Ubita z cukrem pudrem śmietana rozłożona do miseczek.
Deser rabarbarowy
Połowa ubitej śmietany dokładnie wymieszana z kakao.