Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Deser śmietankowo-czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

słodziutki deser do kawusi:-)

Deser śmietankowo-czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser śmietankowo-czekoladowy

 

  • Biszkopt(spód)
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy
  • Masa śmietanowa:
  • Duża śmietana 18%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • pół szklanki cukru pudru
  • opakowanie ciastek(delicje)
  • czekolada

 

 

Sposób przygotowania:

Deser śmietankowo-czekoladowy
Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 10-15 minut.Po upieczeniu ostudzić i powykrajać krążki.(ja wykrajałam filiżanką)
Przygotować filiżanki obłożyć folią i na spód położyć delicje.
Czekoladę pokroić na małe kawałeczki.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i ostudzić.Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem,dodać żelatynę i jeszcze trochę pomiksować. Można na chwilkę włożyć do lodówki aby śmietana zaczęła lekko tężeć.Na delicje wyłożyć łyżką masę śmietanową i pokruszyć czekoladę.Ponownie pokruszyć czekoladę i wyłożyć masę.Na koniec wcisnąć krążek biszkoptu(docisnąć do masy)Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Po zastygnięciu filiżankę obrucić i delikatnie zdjąć folię:-)
Deser śmietankowo-czekoladowy
Filiżanki obłożyć folią i delicjami.
Deser śmietankowo-czekoladowy
Śmietanę zmiksować z cukrem i żelatyną.
Deser śmietankowo-czekoladowy
Na delicje wyłożyć masę i czekoladę
Deser śmietankowo-czekoladowy
całość deseru po zastygnięciu