Sposób przygotowania:
Deser tapiokowy - to bedzie wasz Konik
Tapiokę zalać mlekiem na tyle, by całkowicie ją przykryć i zostawić na całą noc w lodówce.
Następnego dnia gotujemy makaron według zaleceń i rozkładamy do 4 pucharków. Zostawiamy do ostygnięcia.
Wyjmujemy namoczona tapiokę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, systematycznie mieszając. Tapioka będzie stopniowo gęstnieć, więc aby uzyskać konsystencję średnio gęstego sosu, konieczne może być dodanie mleka w trakcie gotowania. Po ok. 15 min tapioka powinna przybrać postać przezroczystych kuleczek (jeśli nie, gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej barwy i konsystencji). Odstawić z ognia dodać aromat, żółtka, wymieszać. Jeszcze ciepły sos przełożyć do pucharków z makaronem i pozostawić do ostygnięcia.
Owoce umyć, pokroić (tak, by łatwiej było je zjeść - małe owoce, jak jagody, nie wymagają takich zabiegów).
Gdy zawartość pucharków będzie już chłodna, kładziemy na nie po gałce lodów, polewamy polewą owocową i posypujemy kawałkami owoców. Zależnie od inwencji można jeszcze udekorować orzechami lub migdałami.
Następnego dnia gotujemy makaron według zaleceń i rozkładamy do 4 pucharków. Zostawiamy do ostygnięcia.
Wyjmujemy namoczona tapiokę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, systematycznie mieszając. Tapioka będzie stopniowo gęstnieć, więc aby uzyskać konsystencję średnio gęstego sosu, konieczne może być dodanie mleka w trakcie gotowania. Po ok. 15 min tapioka powinna przybrać postać przezroczystych kuleczek (jeśli nie, gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej barwy i konsystencji). Odstawić z ognia dodać aromat, żółtka, wymieszać. Jeszcze ciepły sos przełożyć do pucharków z makaronem i pozostawić do ostygnięcia.
Owoce umyć, pokroić (tak, by łatwiej było je zjeść - małe owoce, jak jagody, nie wymagają takich zabiegów).
Gdy zawartość pucharków będzie już chłodna, kładziemy na nie po gałce lodów, polewamy polewą owocową i posypujemy kawałkami owoców. Zależnie od inwencji można jeszcze udekorować orzechami lub migdałami.