Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Deser truskawkowo jagodowy z kokosową nutą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Musy owocowe to świetny pomysł na deser dla całej rodziny. Z racji sezonu owocowego możemy wykorzystać ten czas by nacieszyć się nimi do woli.

Deser truskawkowo jagodowy z kokosową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser truskawkowo jagodowy z kokosową nutą

 

  • 45 dag truskawek
  • 200 ml jagód (miałam mrożone)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • wiórki kokosowe
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowo jagodowy z kokosową nutą
Przygotowujemy szklaneczki lub pucharki, na jeden talerzy wylewamy wodę, na drugi wysypujemy wiórki kokosowe, brzegi szklaneczek moczymy w wodzie, następnie obtaczamy w wiórkach uzyskując białą obwódkę, odstawiamy. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na pół, przekładamy do malaksera i rozdrabniamy na gęsty mus. Do szklaneczek przekładamy mus. Następnie jagody przekładamy do malaksera i je rozdrabniamy, dodajemy jogurt i mieszamy. Uzyskany mus przekładamy na warstwę truskawek. Całość dekorujemy wiórkami kokosowymi i miętą.
Deser truskawkowo jagodowy z kokosową nutą
Etap 1 umyte i oczyszczone truskawki przekładamy do malaksera
Deser truskawkowo jagodowy z kokosową nutą
Etap 2 Do szklaneczek ozdobionych wiórkami przekładamy mus truskawkowy
Deser truskawkowo jagodowy z kokosową nutą
Etap 3 następnie w malakserze rozdrabniamy jagody i mieszamy z jogurtem
Deser truskawkowo jagodowy z kokosową nutą
Etap 4 na warstwę truskawek nakładamy warstwę jagód z jogurtem