jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Deser truskawkowy w stylu tiramisu.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Truskawki zanurzone w soku z czarnego bzu nabierają głębokiego smaku. W kremie z serka mascarpone i śmietany smakują cudownie!!!

Deser truskawkowy w stylu tiramisu. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser truskawkowy w stylu tiramisu.

 

  • około 250 g truskawek
  • 250 serka typu mascarpone
  • 400 ml kremówki (30-36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki soku z czarnego bzu
  • 8 okrągłych biszkopcików
  • 200 ml mocnej schłodzonej kawy
  • 5 dag czekolady
  • mięta lub bazylia do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowy w stylu tiramisu.
Truskawki myjemy obieramy z szypułek. Jeśli są duże kroimy j je na cząstki, zalewamy sokiem z czarnego bzu i odstawiamy na kilka godzin. Ubijamy śmietankę kremową na sztywno. Serek mascarpone miksujemy chwilę z cukrem pudrem po czym łączymy z bitą śmietaną. Układamy naprzemiennie warstwami krem, truskawki, krem, nasączone w kawie biszkopty do wyczerpania składników. Górę posypujemy startą czekoladą i dekorujemy zielonymi listkami mięty lub bazylii.
Deser truskawkowy w stylu tiramisu.
Truskawki myjemy obieramy z szypułek. Jeśli są duże kroimy j je na cząstki, zalewamy sokiem z czarnego bzu i odstawiamy na kilka godzin.
Deser truskawkowy w stylu tiramisu.
Ubijamy śmietankę kremową na sztywno. Serek mascarpone miksujemy chwilę z cukrem pudrem po czym łączymy z bitą śmietaną.
Deser truskawkowy w stylu tiramisu.
Układamy naprzemiennie warstwami krem, truskawki, krem, nasączone w kawie biszkopty do wyczerpania składników.