WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1015]

Deser waniliowo - brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki deser w pucharkach na dwie osoby. Jest lekki i orzeźwiający za sprawą owocowych dodatków i przyjemnie kremowy dzięki serkowi.

Deser waniliowo - brzoskwiniowy

Składniki:

Deser waniliowo - brzoskwiniowy

 

  • 1 serek waniliowy 200g
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego gęstego (u mnie domowej roboty morelowy)
  • 4 ciasteczka najlepiej kruche lub herbatniki (ja dałam kruche rozetki z marmoladą)

Sposób przygotowania:

Deser waniliowo - brzoskwiniowy

ETAP 1:

Galaretkę podzielić na dwie porcje. Jedną połowę galaretki rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku, a drugą w 3/4 szklanki wrzątku i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Zimną mniejszą część galaretki zmieszać z serkiem waniliowym.

Z większej części galaretki odjąć 6 łyżek i wymieszać je z dżemem morelowym. Na dno każdego z pucharków skruszyć po 2 ciastka.

Na ciastka wyłożyć połowę serka waniliowego wymieszanego z galaretką podzieloną na dwa pucharki (czyli do każdego z pucharków po 1/4 serka, a resztę zostawiłam na kolejną warstwę) i wstawić pucharki na kilka minut do lodówki.

Na stężałą masę wyłożyć po połowie dżem morelowy wymieszany z galaretką. Na dżem wyłożyć znów po połowie serka waniliowego z galaretką. Jeśli dżem z galaretką wyszedł wam rzadki to najpierw schłodzić w lodówce żeby stężał.

Pozostałą galaretkę wylać na wierzch deserów i wstawić do lodówki do stężenia.

Tagi:

deser