EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Babeczki z musem z mango i nutą mięty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, egzotycznym musem z mango i nutą pachnącej mięty to fajny pomysł na deser do kawki w gronie najbliższych.

Babeczki z musem z mango i nutą mięty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki z musem z mango i nutą mięty

 

 

  • Mus z mango:
  • 2 mango
  • 100ml soku z mango
  • 100ml wody
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki posiekanych drobno listków mięty

 

  • Dodatkowo:
  • bita śmietana
  • listki mięty
  • żółta posypka

Sposób przygotowania:

Babeczki z musem z mango i nutą mięty

ETAP 1:

Babeczki z musem z mango i nutą mięty
wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść

1. Ciasto:
Do miski przesiać mąkę , dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać za pomocą siekaczki.

Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto.

Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

ETAP 2:

Babeczki z musem z mango i nutą mięty
dobrze wyrobionym ciastem wylepić foremki babeczek

Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki babeczek, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

ETAP 3:

Babeczki z musem z mango i nutą mięty
mango obrać, pokroić i zmiksować ręcznym blenderem

2. Mus z mango:

Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, wodę, sok z mango i limonki, zmiksować blenderem do postaci musu.

Żelatynę zalać małą ilością wodą i pozostawić do napęcznienia.

Następnie dodać trochę wody, lekko podgrzać i dokładnie wymieszać aż się rozpuści.

Po tym czasie do musu dodać żelatynę, drobno posiekaną miętę i wszystko razem wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia musu.

ETAP 4:

Babeczki z musem z mango i nutą mięty
na upieczone babeczki wylać tężejący mus

3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, listkiem mięty i posypać posypką.