Sposób przygotowania:
Babeczki z musem z mango i nutą miętyETAP 1:
1. Ciasto:
Do miski przesiać mąkę , dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać za pomocą siekaczki.
Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto.
Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
ETAP 2:
Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki babeczek, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
ETAP 3:
2. Mus z mango:
Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, wodę, sok z mango i limonki, zmiksować blenderem do postaci musu.
Żelatynę zalać małą ilością wodą i pozostawić do napęcznienia.
Następnie dodać trochę wody, lekko podgrzać i dokładnie wymieszać aż się rozpuści.
Po tym czasie do musu dodać żelatynę, drobno posiekaną miętę i wszystko razem wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia musu.
ETAP 4:
3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, listkiem mięty i posypać posypką.
SylaUla