ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Drożdżowe ciasto owocowo-serowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest pysznie smaczne, aromatyczne, nie za słodkie, kruszonka jest chrupiąca, połowę ciasta po wyrobieniu ale przed wyrastaniem zamrozić.

Drożdżowe ciasto owocowo-serowe z kruszonką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Drożdżowe ciasto owocowo-serowe z kruszonką

 

  • ciasto drożdżowe duża porcja: drożdże świeże 10 dag,
  • mąka pszenna 1 kg,
  • cukier 1 szklanka,
  • mleko letnie 2 szklanki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • jajka 3 sztuki + 4 żółtka,
  • aromat waniliowy 1 sztuka

 

  • dodatki: mus jabłkowy 250 gram i wiśniowy 250 gram + kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
  • twaróg krajanka półtłusty 50 dag + cukier cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki,
  • cynamon - ile potrzeba

 

  • kruszonka: margaryna miękka 15 dag , cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 2,5-3 szklanki

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto owocowo-serowe z kruszonką
Świeżą kostkę drożdży wkruszyć do misy robota, wlać 2 szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru, mąki i wymieszać, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, aromat waniliowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6 minut ciasto.

Wlać stopiony, letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut.

Połowę ciasta włożyć do worka foliowego i zamrozić (po odmrożeniu krótko wyrobić i zostawić do wyrośnięcia i upiec), resztę ciasta nakryć ściereczką i do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, rozsmarować mus wystudzony, posypać twarogiem wymieszanym z cukrem cytrynowym i cukrem pudrem, twaróg posypać cynamonem.

Z podanych składników zrobić kruszonkę i rozsypać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 180 C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie.
Drożdżowe ciasto owocowo-serowe z kruszonką
Najważniejsze to mieć świeże dobre drożdże.
Drożdżowe ciasto owocowo-serowe z kruszonką
Wyrabiam w robocie i pod koniec dolewam letni tłuszcz.
Drożdżowe ciasto owocowo-serowe z kruszonką
Mus jabłkowy,wiśniowy wymieszać z kisielem.
Drożdżowe ciasto owocowo-serowe z kruszonką
Połowę ciasta po wyrobieniu BEZ WYRASTANIA wkładam do woreczka i zamrażam, po odmrożeniu krótko wyrobić i do wyrośnięcia.
Drożdżowe ciasto owocowo-serowe z kruszonką
Drożdżowe ciasto owocowo-serowe z kruszonką