WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Kawowe cappuccino na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawowe cappuccino na zimno to propozycja na coś słodkiego dla wielbicieli kawy. Ciasto zrobiłam na ciasteczkowym chrupiącym spodzie.

Kawowe cappuccino na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kawowe cappuccino na zimno

Spód

  • ok. 270 g ciastek (herbatniki lub ciastka kruche)
  • ok. 150 g masła
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 łyżeczki kakao

Masa budyniowa

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 650 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 płaskie łyżki miękkiego masła
  • 3 czubate łyżki mleka w proszku

pianka

  • 1 opakowanie śnieżki
  • 200 ml mleka
  • 50 g cappuccino śmietankowego lub waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • krótka słomka ptysiowa
  • 6 kostek czekolady mlecznej
  • 6 kostek czekolady białej

Sposób przygotowania:

Kawowe cappuccino na zimno

Spód

Ciastka drobno pokruszyć. Dodać do nich kawę, cukier i kakao. Dolać roztopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką lub ręką.

Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem. Spód wykleić dokładnie ciastkami. Wstawić do lodówki do stwardnienia.

Masa budyniowa

Do garnka wlać 0,5l mleka. Wsypałam kawę i zagotować W pozostałych 150 ml mleka rozmieszać budynie, mąkę i cukier.

Mieszankę wlać na gotujące się mleko i mieszać energicznie żeby nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń wystudzić.

Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Na koniec do masy dodać mleko w proszku i krótko zmiksować.

Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na masie ułożyć słomkę ptysiową, jedna przy drugiej i ciasto ponownie schować do lodówki.

Pianka

W gorącym mleku rozpuścić 50 g cappuccino i dobrze schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 75 ml gorącej wody i wystudzić.

Do zimnego mleka wsypać 1 opakowanie śnieżki i ubijać mikserem ok. 5 minut na dość sztywny krem. Do ubitej śnieżki wlać powoli zimną ale nie tężejącą żelatynę i dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki żeby stężało. Przed podaniem wierzch ciasta ozdobić startą białą i mleczną czekoladą.

Kawowe cappuccino na zimno
Kawowe cappuccino na zimno na ciasteczkowym spodzie

Tagi:

deser