Sposób przygotowania:
Kawowe cappuccino na zimnoSpód
Ciastka drobno pokruszyć. Dodać do nich kawę, cukier i kakao. Dolać roztopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką lub ręką.
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem. Spód wykleić dokładnie ciastkami. Wstawić do lodówki do stwardnienia.
Masa budyniowa
Do garnka wlać 0,5l mleka. Wsypałam kawę i zagotować W pozostałych 150 ml mleka rozmieszać budynie, mąkę i cukier.
Mieszankę wlać na gotujące się mleko i mieszać energicznie żeby nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń wystudzić.
Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Na koniec do masy dodać mleko w proszku i krótko zmiksować.
Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na masie ułożyć słomkę ptysiową, jedna przy drugiej i ciasto ponownie schować do lodówki.
Pianka
W gorącym mleku rozpuścić 50 g cappuccino i dobrze schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 75 ml gorącej wody i wystudzić.
Do zimnego mleka wsypać 1 opakowanie śnieżki i ubijać mikserem ok. 5 minut na dość sztywny krem. Do ubitej śnieżki wlać powoli zimną ale nie tężejącą żelatynę i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki żeby stężało. Przed podaniem wierzch ciasta ozdobić startą białą i mleczną czekoladą.