alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Deser z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser z jabłkami, deser z jabłkami

Deser z jabłkami

Składniki:

Deser z jabłkami

 

  • 1 kg jabłek
  • 250 ml ubitej słodkiej śmietanki
  • 250 ml dżemu truskawkowego
  • 250 ml wody
  • 25 dag tartej bułki
  • 3/4 kostki masła
  • 10 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:

Deser z jabłkami
Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ósemki. Zalać szklanką wody. Ugotować. Odsączyć. Pozostawić do ostygnięcia. Na stopione masło wsypać cukier i bułkę tartą. Lekko podsmażyć. W szklanym naczyniu układać warstwami jabłka, dżem i stopione masło. Deser chłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Przed podaniem na wierzchu ułożyć warstwę bitej śmietany.