migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Deser z jagodami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Troszkę lata w środku zimy czyli pyszny deserek z dodatkiem jagód. Trzeba sobie troche osłodzić życie w te ponure mroźne dni.

Deser z jagodami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z jagodami i galaretką

 

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g jagód mrożone lub świeże
  • cukier do smaku
  • 1 galaretka, u mnie turkusowa

Sposób przygotowania:

Deser z jagodami i galaretką
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, przelać do płaskiego naczynia (u mnie talerz od zupy) i odstawić do stężenia. Jagody rozmrozić i rozgnieść łyżką. Do smaku dosłodzić cukrem, ja dałam łyżkę cukru.

Serki mascarpone i homogenizowany przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, można mikserem. Masę dosłodzić do smaku jeśli potrzeba, ja cukru nie dodawałam bo dla mnie było wystarczająco słodkie.

Stężałą galaretkę pokroić w talerzu w małą kostkę. W szklaneczkach ułożyć dowolną kompozycje z przygotowanych składników.

Ja do każdej szklaneczki dałam w następującej kolejności: czubatą łyżkę masy z serków, łyżkę jagód z sokiem, 5-6 kostek galaretki, potem znowu dwie łyżki masy serowej, łyżkę jagód i na wierzch resztę pokrojonej galaretki.

Wyszły mi 4 deserki jak na zdjęciu. 
Deser z jagodami i galaretką
Jagody rozmrozić i rozgnieść łyżką. Do smaku dosłodzić cukrem, ja dałam łyżkę cukru.
Deser z jagodami i galaretką
Serki mascarpone i homogenizowany przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, można mikserem. Masę dosłodzić do smaku jeśli potrzeba, ja cukru nie dodawałam bo dla mnie było wystarczająco słodkie.
Deser z jagodami i galaretką
Stężałą galaretkę pokroić w talerzu w małą kostkę.
Deser z jagodami i galaretką
W szklaneczkach ułożyć dowolną kompozycje z przygotowanych składników. Ja do każdej szklaneczki dałam w następującej kolejności: czubatą łyżkę masy z serków, łyżkę jagód z sokiem, 5-6 kostek galaretki, potem znowu dwie łyżki masy serowej, łyżkę jagód i na wierzch resztę pokrojonej galaretki.

Tagi:

deser jagody