zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Panna Cotta idealny deser

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Choć nie jest to typowy karnawałowy deser to nawet w karnawale możemy cieszyć się jego smakiem. Bo przecież karnawał to nie tylko tłuste pączki czy inne smażone słodkości.

Panna Cotta idealny deser

Składniki:

Panna Cotta idealny deser

 

  • 250 ml śmietany 30 - 36 % ( u mnie to 31 % )
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii ( możecie użyć laski wanilii przekrojonej i z wydrążonymi ziarenkami )
  • 4 listki żelatyny

 

  • dodatkowo :
  • jagody ze słoika

Sposób przygotowania:

Panna Cotta idealny deser
Przygotować dwa rondelki. Do jednego wlać zimną wodę i włożyć do namoczenia żelatynę. Gdy się namoczy odcisnąć żelatynę z wody, wylać wodę i włożyć żelatynę do rondelka i na małym ogniu podgrzać ją tylko do rozpuszczenia.

Do drugiego rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i wanilię i od czasu do czasu mieszając podgrzewać prawie do zagotowania ale zagotować się nie może. Do tego rondelka wlać żelatynę i dobrze wymieszać.

Płyn rozlać do szklanek lub foremek ( ja miałam takie ze zdejmowanym wieczkiem i denkiem ).

Jeśli nie macie takich to naczynia do których wlejecie płyn zakryjcie folią spożywczą. Jeżeli na wierzchu pojawi się cienki kożuszek należy go zdjąć i zakryć naczynia.

Wstawić je do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Podawać z jagodami ze słoika.