Sposób przygotowania:
Panna Cotta idealny deser
Przygotować dwa rondelki. Do jednego wlać zimną wodę i włożyć do namoczenia żelatynę. Gdy się namoczy odcisnąć żelatynę z wody, wylać wodę i włożyć żelatynę do rondelka i na małym ogniu podgrzać ją tylko do rozpuszczenia.
Do drugiego rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i wanilię i od czasu do czasu mieszając podgrzewać prawie do zagotowania ale zagotować się nie może. Do tego rondelka wlać żelatynę i dobrze wymieszać.
Płyn rozlać do szklanek lub foremek ( ja miałam takie ze zdejmowanym wieczkiem i denkiem ).
Jeśli nie macie takich to naczynia do których wlejecie płyn zakryjcie folią spożywczą. Jeżeli na wierzchu pojawi się cienki kożuszek należy go zdjąć i zakryć naczynia.
Wstawić je do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Podawać z jagodami ze słoika.
Do drugiego rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i wanilię i od czasu do czasu mieszając podgrzewać prawie do zagotowania ale zagotować się nie może. Do tego rondelka wlać żelatynę i dobrze wymieszać.
Płyn rozlać do szklanek lub foremek ( ja miałam takie ze zdejmowanym wieczkiem i denkiem ).
Jeśli nie macie takich to naczynia do których wlejecie płyn zakryjcie folią spożywczą. Jeżeli na wierzchu pojawi się cienki kożuszek należy go zdjąć i zakryć naczynia.
Wstawić je do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Podawać z jagodami ze słoika.
mariwanna
zewa
O tak, jagody to świetny dodatek. A