mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Deser z panną cottą, galaretką i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny i efektowny deser:)

Deser z panną cottą, galaretką i owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z panną cottą, galaretką i owocami

 

Sposób przygotowania:

Deser z panną cottą, galaretką i owocami
Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki gorącej wody, studzę. Do ostudzonej wrzucam maliny i jagody. Do pucharków wlewam po kilka łyżek galaretki z owocami, ustawiam pod skosem w lodówce i pozostawiam na 1-2 godziny do stężenia. Żelatynę zalewam dwoma łyżkami zimnej wody i odstawiam na 5 minut do napęcznienia. Laskę wanilii przekrawam wzdłuż na pół i wyskrobuję ziarenka. Do rondelka wlewam śmietankę i mleko, dodaję cukier i ziarenka wanilii. Podgrzewam mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzam do zagotowania i zdejmuję z ognia. Dodaję namoczoną żelatynę i mieszam szybko aż żelatyna się rozpuści. Na stężoną galaretkę wylewam ostudzoną pannę cottę i wkładam z powrotem do lodówki. Z reszty owoców robię mus. Owoce miksuję z cukrem i polewam wierzch deseru. Podaję z plastrami ananasa.
Deser z panną cottą, galaretką i owocami
Do rozpuszczonej galaretki dodaję maliny i jagody
Deser z panną cottą, galaretką i owocami
Wlewam galaretkę z owocami do pucharków i stawiam pod skosem w lodówce
Deser z panną cottą, galaretką i owocami
W rondelku przygotowuję pannę cottę ze składników
Deser z panną cottą, galaretką i owocami
Stężoną galaretkę wyjmuję z lodówki, powinna być pod skosem