Sposób przygotowania:
Świąteczny wieniec bezowyETAP 1
WIENIEC: Białka wybijamy do miski. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy porcjami cukier.
Cukier dodajemy powoli, po około 1 łyżce. Gdy dodany cukier się rozpuści dopiero wsypujemy kolejną porcję. Trzeba się tutaj uzbroić w cierpliwość, gdyż całe ubijanie trwa od 15- 20 minut.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy ją delikatnie z całością.
ETAP 2
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 21 cm.
Gotową, gęstą i lśniącą bezę wykładamy porcjami na zaznaczony okrąg, formując jednocześnie wieniec.
ETAP 3
Bezę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po włożeniu temperaturę redukujemy do 130°C. W tej temperaturze suszymy wieniec około 70 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a bezę pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Najlepiej na całą noc.
ETAP 4
KANDYZOWANA POMARAŃCZA:
Wodę łączymy z cukrem i zagotowujemy. Do gotowego syropu wkładamy pomarańczę pokrojoną w 0,5 cm plasterki. Plasterki gotujemy w syropie na wolnym ogniu około 60 minut. Po tym czasie owoce wyjmujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blaszkę z owocami wkładamy do piekarnika. Owoce suszymy z termoobiegiem w 100°C około 50 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Tak przygotowane wykorzystamy do dekoracji wieńca.
ETAP 5
KREM: Żółtka ucieramy na puch z cukrem pudrem. Ubite łączymy z serkiem oraz z cynamonem.
Tak przygotowany krem wykładamy na bezę. Wierzch dekorujemy ziarenkami granatu, wiśniami, kandyzowaną pomarańczą, anyżem, cynamonem oraz rozmarynem.
Ciasto podajemy.
SylaUla
Ginewra