kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Deser z kremem cointreau

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Deser z kremem cointreau, deser z kremem cointreau

Deser z kremem cointreau

Składniki:

Deser z kremem cointreau

 

  • 3 szklanki mleka 3,6%
  • 1,5 kieliszka likieru cointreau
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • skórka z cytryny (nie otarta tylko obrana)

Sposób przygotowania:

Deser z kremem cointreau
Zagotować mleko ze skórką. Ubić żółtka z cukrem, nie przerywając ubijania, dodawać mąkę pszenną i wlewać mleko (skórkę uprzednio usunąć). Gotować do zgęstnienia, nie zagotowywać. Po zdjęciu z ognia pozostawić do ostudzenia. Co jakiś czas pomieszać. Następnie wymieszać z likierem. Rozłożyć do pucharków. Schłodzić w lodówce.