rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Deser zakochańców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kolejna propozycja na wykorzystanie truskawek. Tym razem z połączeniem bitej śmietany i gorzkiej czekolady.

Deser zakochańców Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Deser zakochańców

 

  • 9 dużych truskawek
  • 1 bita śmietana Śnieżka
  • 350ml schłodzonego mleka
  • 2 gałki lodów bakaliowych
  • 1 tabliczka czekolady deserowej (może być mleczna, jeśli ktoś woli słodszy deser)
  • 10 pokruszonych ciastek- herbatników
  • 4 serduszka czekoladowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Deser zakochańców
Deser równie prosty w przygotowaniu jak poprzedni. Do wysokich kieliszków, np do wina, wkładamy pokrojone w plasterki 2 truskawki, przykrywamy je warstwą pokruszonych herbatników. Czekoladę topimy w rondelku z dodatkiem 4 łyżek mleka. Polewamy (jeszcze gorącą) warstwę herbatników. Jedną truskawkę przekrawamy na pół i koniec moczymy w czekoladzie, pozostawiamy do zastygnięcia. Pozostałe mleko ubijamy wraz ze Śnieżką na puch, dodajemy lody, miksujemy. Przygotowanym kremem przykrywamy warstwę czekolady, na niej układamy pokrojone w większe kawałki kolejne 2 truskawki. Przykrywamy kolejną warstwą pokruszonych herbatników, zalewamy pozostałą czekoladą i posypujemy, ale już tylko do dekoracji herbatnikami. Dekorujemy połówką czekoladowej truskawki i serduszkami. Podawać od razu, lub delikatnie schłodzony.
Deser zakochańców
Podanie deserów w wysokich kieliszkach zrobi ogromne wrażenie na każdym gościu