Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Puszysty deser z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Deser z truskawkami i poziomkami w środku zimy to rewelacja. Smak i zapach pobudza tęsknotę za latem.

Puszysty deser z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszysty deser z truskawkami

 

  • 30-40 kg truskawek
  • 1,5 galaretki truskawkowej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 5-6 biszkoptów
  • 1/2 śmietany śnieżki
  • 250 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki poziomek

 

 

Sposób przygotowania:

Puszysty deser z truskawkami
Truskawki włożyć do garnka dodać łyżkę cukru i zagotować. Następnie wsypać 1 galaretkę, wymieszać i przelać do pucharków, odłożyć do stężenia. Resztę galaretki wymieszać w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę śnieżkę ubić w 100 ml mleka, połączyć z płynną galaretką, wymieszać. W 1/2 szklanki mleka wymieszać proszek budyniowy z żółtkiem i cukrem z wanilią, wlać do gotującego się pozostałego mleka i ugotować budyń, przestudzić. Na mus truskawkowy w pucharkach pokruszyć biszkopty, wyłożyć śmietanę, posypać poziomkami i włożyć przestudzony budyń.
Puszysty deser z truskawkami
Truskawki z galaretką wylać do pucharków
Puszysty deser z truskawkami
Mus truskawkowy w pucharkach posypać pokruszonymi biszkoptami
Puszysty deser z truskawkami
Następnie wyłożyć bitą śmiatanę i poziomki
Puszysty deser z truskawkami
Na wierzch włożyć ugotowany budyń waniliowy

Tagi:

biszkopt