AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Deser Zeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pasiasty deser z warstwy budyniu czekoladowego i kaszki manny ze śmietanką.

Deser Zeberka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser Zeberka

 

  • MASA JASNA:
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 4-5 łyżek cukru
  • 850 ml mleka ( ok. 3,5 szklanki )
  • 250 ml śmietanki kremówki.

 

  • MASA CIEMNA:
  • 1 budyń czekoladowy ( na 1/2 l mleka )
  • 2,5 szkl. mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżek cukru
  • polewa czekoladowa deserowa w drażach lub czekolada deserowa-100 g.

 

  • DODATKOWO:
  • czekoladowe jajeczka do przybrania.

 

Sposób przygotowania:

Deser Zeberka
MASA JASNA: Kaszkę mannę mieszamy z cukrem. Mleko gotujemy, wsypujemy powoli mannę z cukrem, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki; gotujemy 2-3 minuty, następnie zestawiamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do przestygnięcia.Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej zimną kaszkę mannę.
MASA CIEMNA: Budyń mieszamy z kakao i cukrem, dodajemy szklankę mleka. Resztę mleka gotujemy, wlewamy rozmieszany budyń, energicznie mieszając; gotujemy i zestawiamy z ognia. Do gorącego budyniu dodajemy 3/4 czekolady lub polewy, dobrze mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Do wysokich szklaneczek nakładamy na przemian masę jasną i masę ciemną, aż do wyczerpania ( u mnie wyszły z tej porcji 4 duże szklanki ). Wierzch posypujemy resztą drażowanej polewy albo startą czekoladą, dekorujemy np: czekoladowymi jajeczkami. SMACZNEGO :)
Deser Zeberka
Gotujemy kaszkę mannę i zimną miksujemy z ubitą śmietanką.
Deser Zeberka
Gotujemy budyń czekoladowy, do gorącego dodajemy czekoladę lub drażowaną polewę.
Deser Zeberka
Masę jasną i ciemną zostawiamy pod folią aluminiową do przestygnięcia.
Deser Zeberka
Do wysokich szklaneczek nakładamy na przemian masę jasną i ciemną; wierzch dekorujemy resztą drażowej polewy i czekoladowymi jajeczkami.