Sposób przygotowania:
Deser Zeberka
MASA JASNA: Kaszkę mannę mieszamy z cukrem. Mleko gotujemy, wsypujemy powoli mannę z cukrem, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki; gotujemy 2-3 minuty, następnie zestawiamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do przestygnięcia.Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej zimną kaszkę mannę.
MASA CIEMNA: Budyń mieszamy z kakao i cukrem, dodajemy szklankę mleka. Resztę mleka gotujemy, wlewamy rozmieszany budyń, energicznie mieszając; gotujemy i zestawiamy z ognia. Do gorącego budyniu dodajemy 3/4 czekolady lub polewy, dobrze mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Do wysokich szklaneczek nakładamy na przemian masę jasną i masę ciemną, aż do wyczerpania ( u mnie wyszły z tej porcji 4 duże szklanki ). Wierzch posypujemy resztą drażowanej polewy albo startą czekoladą, dekorujemy np: czekoladowymi jajeczkami. SMACZNEGO :)
MASA CIEMNA: Budyń mieszamy z kakao i cukrem, dodajemy szklankę mleka. Resztę mleka gotujemy, wlewamy rozmieszany budyń, energicznie mieszając; gotujemy i zestawiamy z ognia. Do gorącego budyniu dodajemy 3/4 czekolady lub polewy, dobrze mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Do wysokich szklaneczek nakładamy na przemian masę jasną i masę ciemną, aż do wyczerpania ( u mnie wyszły z tej porcji 4 duże szklanki ). Wierzch posypujemy resztą drażowanej polewy albo startą czekoladą, dekorujemy np: czekoladowymi jajeczkami. SMACZNEGO :)