mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Deserek z truskaweczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sposób na truskawki.

Deserek z truskaweczek

Składniki:

Deserek z truskaweczek

 

  • 5 żółtek,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 7 łyżek marsali półsłodkiej,
  • 100g dojrzałych truskawek,
  • ok. 15 okrągłych biszkoptów
  • kilka listków mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deserek z truskaweczek
Na początku żółtka jajek, cukier i całe jajko włożyć do metalowej miski, ustawionej nad wolno gotującą się w rondlu wodą. Składniki w misce ubijać mikserem jakieś 7-8 minut do momentu aż masa osiągnie konsystencję musu.
Następnie wlewać powoli po łyżce marsalę stale ubijając. Zdjąć miskę znad garnka i dalej ubijać masę na wysokich obrotach.
Masa powinna zgęstnieć jeszcze bardziej i stać się gładsza.
Truskawki należy dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki.
Kilka ładniejszych można odłożyć do dekoracji.
Na koniec przygotować pucharki do deserów.Poukładać w pucharki ćwiartki truskawek. Zalać kremem.
Wierzch przyozdobić biszkoptami, pozostałymi truskawkami i listkami mięty.
Smacznego.