Piotr Ceranowicz

Piotr Ceranowicz

Kucharz
[Przepisów: 6]

Deserowa lasagne z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lasagne z dodatkiem jabłek to świetna alternatywa dla ciasta. Dodatek żurawiny oraz aromatycznego cynamonu sprawi, że wszyscy pokochają to danie!

Deserowa lasagne z jabłkami

Składniki:

Deserowa lasagne z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Deserowa lasagne z jabłkami
1. Jabłka obieramy, wycinamy środki i kroimy w cienkie plastry. Następnie karmelizujemy je w cukrze i zalewamy sokiem z cytryny. Dodajemy część cynamonu, rodzynki, żurawinę i dalej dusimy. Uduszone jabłka studzimy i przekładamy makaronem (nie gotujemy go wcześniej), układając całość w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.

2. Posypujemy cukrem wymieszanym z pozostałą częścią cynamonu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż cukier lekko się skarmelizuje.

3. Całość podajemy z bitą śmietaną.

Przepis z Lubella.pl