dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Egzotyczne bajaderki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie do zrobienia bajaderki z resztek ciasta, które nam zostały, w połączeniu z kilkoma innymi składnikami, które zazwyczaj mamy w domu.

Egzotyczne bajaderki

Składniki:

Egzotyczne bajaderki

 

  • 350 g ciasta czekoladowego (bez kremów, mas, żelatyny)
  • 150 g herbatników
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • garść obranych orzechów pistacjowych
  • 3 łyżki dżemu o smaku kiwi
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego lub innego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Egzotyczne bajaderki
Ciasto czekoladowe i herbatniki kruszymy. Orzechy pistacjowe drobno siekamy. Mieszamy z wiórkami kokosowymi. Dodajemy dżem, roztopione i ostudzone masło, cukier puder, mleko i likier i wszystko razem mieszamy.

Z gotowej masy tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Odkładamy na tackę i do lodówki na kilka minut do zastygnięcia masy.

Smacznego.