zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Karmel solony - pyszny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Długo przymierzałam się do jego zrobienia bo myślałam, że to trudne. Inspiracją był przepis na karmel na jednym z blogów.

Karmel solony - pyszny

Składniki:

Karmel solony - pyszny

 

  • 200 g cukru ( najlepiej drobnego )
  • 85 g zimnego masła
  • 120 ml śmietanki 30 %
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Karmel solony - pyszny
Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i podgrzewać na niewielkim ogniu aż się rozpuści. Trzeba uważać aby cukier nie znalazł się na ściankach garnka.

Gdy się rozpuści wrzucić pokrojone masło i energicznie mieszać aż wszystko się połączy. Potem wlewać śmietankę i dalej mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Garnek zdjąć z ognia i dodać do smaku sól, wymieszać i gotowe.

Karmel przelać do słoiczka. Podawać do deserów, owoców, naleśników itp.