pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Deserowe pierożki z makiem i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pomysł na wykorzystanie zalegającej w lodówce masy makowej

Deserowe pierożki z makiem i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deserowe pierożki z makiem i śliwkami

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżki masła

 

  • masa makowa
  • kilka suszonych śliwek

Sposób przygotowania:

Deserowe pierożki z makiem i śliwkami
Suszone śliwki opłukać przełożyć do miseczki, podlać kilkoma łyżkami wody i podsypać delikatnie cukrem. Postawić na garnku z wodą i dusić pod przykryciem do otwarcia i miękkości - około 15 minut. Z mąki, wody, cukru i masła wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na części. Każdą rozwałkować, położyć na pierożnicy. Na każdego pierożka położyć masę makową i suszoną śliwkę. Przykryć drugim płatem ciasta. Wałkować. Powstałe pierożki przełożyć na blachę wyłożona pergaminem, posmarować mlekiem i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w 150st przez 15 minut. To jest dobry pomysł na zajęcie dziecka - moa córcia miała świetną zabawę wałkując ciasto i zlepiając swoje pierożki.
Deserowe pierożki z makiem i śliwkami
Śliwki dusimy na parze pod przykryciem ok 15 minut
Deserowe pierożki z makiem i śliwkami
Z mąki masła wody i cukry zagniatamy gładkie ciasto
Deserowe pierożki z makiem i śliwkami
Na pierożnicy rozkładamy płat ciasta i nakładamy nadzienie
Deserowe pierożki z makiem i śliwkami
Smarujemy mlekiem i pieczemy w 150 st przez 15 minut

Tagi:

śliwki