marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Domek herbatnikowy serowo-czekoladowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować obie masy na herbatnikach Na środek dżem.Utworzyć domek,zwinąć.Chłodzić godzinę.

Domek herbatnikowy serowo-czekoladowy.

Składniki:

Domek herbatnikowy serowo-czekoladowy.

 

  • 3-4 opakowania herbatników szkolnych,
  • 2 tabliczki czekolady z nutą pomarańczy lub z pistacjami,
  • 1/4 garnuszka mleka,
  • pudełko serka mascarpone(500 g.),
  • słoiczek dżemu trójsmakowego z cytrusami,
  • folia spożywcza przeźroczysta,
  • 2 klamerki.

Sposób przygotowania:

Domek herbatnikowy serowo-czekoladowy.
Herbatniki wypakować i ułożyć na folii spożywczej jeden przy drugim w sześć rzędów. Czekoladę połamać i dać do miski z mlekiem na garnku z wodą. Mieszać od czasu do czasu łyżką. Zestawić, ostudzić i rozsmarować masę na herbatnikowej powierzchni, na to wyłożyć serek mascarpone z opakowania. Na środku ułożyć baton z dżemu. Uchwycić ob końce folii i podnieść je do góry, przy okazji tworząc boki trójkąta z herbatników. W ten sposób tworzy się domek. Spiąć po obu końcach folię klamerkami. Przełożyć na tacę deser i wstawić na godzinę do lodówki. Po upływie czasu wyjąć deser i uwolnić z folii, wysuwając jej koniec spod domku herbatnikowego. Kroić i podawać.