Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Domowe mini-galaretki jagodowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne, aromatyczne galaretki z jagód.

Domowe mini-galaretki jagodowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe mini-galaretki jagodowe

 

  • 300g jagód z kompotu + ok.1/3 szklanki samego kompotu
  • 2 łyżeczki cukru do smaku (lub więcej jeśli kompot jest kwaśny)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ewentualnie: cukier do obtoczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe mini-galaretki jagodowe
Jagody i 1/3 szklanki kompotu podgrzać w garnku, dodać dwie łyżeczki cukru, podgrzewać kilka minut. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody. Podgrzane jagody przetrzeć przez sitko do miski, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Masę przelać do foremki wyłożonej folią spożywczą (użyłam pokrywki naczynia żaroodpornego), schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc. Pokrojone w kostkę można obtoczyć je w cukrze/kwasku cytrynowym wymieszanym z cukrem. WAŻNE: Cukier nie utrzymuje się długo, po krótkim czasie wsiąka w galaretkę.
Domowe mini-galaretki jagodowe
Jagody, kompot i cukier podgrzać i przetrzeć przez sitko.
Domowe mini-galaretki jagodowe
Masę połączyć z żelatyną i wylać do formy wyłożonej folią. Schłodzić całą noc.