Domowe mleko kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne mleko kokosowe domowej roboty, które nie wymaga nakładu wielu składników i jest zdecydowanie tańsze od kupionego w sklepie.

Domowe mleko kokosowe

Składniki:

Domowe mleko kokosowe

 

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Domowe mleko kokosowe
Wiórki zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie dolać 1/2 szklanki wrzątku i miksować blenderem przez kilka minut. Następnie odcisnąć mleko za pomocą gęstego sitka lub gazy. Pozostałe po odciśnięciu wiórki zalać znowu 1/2 szklanki wrzątku, miksować blenderem i ponownie odcisnąć. Po odstaniu i schłodzeniu z wierzchu można zebrać masło kokosowe.