Sposób przygotowania:
Duszona kaczka z mlekiem kokosowym
Kaczke w razie potrzeby rozmrozic,umyc, osuszyc i natrzec przyprawami: sola, pieprzem i przecisnietymi przez praske dwoma zabkami czosnku. Wstawic na noc do lodówki. Na rozgrzanych trzech lyzkach oleju podsmazyc mieso z obu stron, na rumiano. Przelozyc do rondla, mieso ponakluwac w wielu miejscach i zalac woda, dodac lyzke vegety, przykryc i dusic na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok godzine i 10 minut. Cebule, pietruszke, selera i czosnek obrac, umyc i drobno pokroic. Dodac cebule, sól, pieprz, papryke, sos sojowy, sok z cytryny, kminek, imbir, cynamon, cukier i ocet balsamiczny, gotowac przez 15 minut, po czym dodac seler naciowy, przeplukany mroznowy groszek i pietruszke, gotowac przez ok 15 minut, dodac posiekane 3 zabki czosnku i mleko kokosowe, zagotowac, dodac kolendre, zagescic maka rozpuszczona w niewielkiej ilosci zimnej wody, zagotowac i ostatecznie doprawic do smaku. Podawac z ziemniakami lub ryzem. W trakcie gotowania mozna dodac 1/3 szklanki bialego wina.
luna
andzia67
elzbieta8960
msewka
yola