Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe i mleko ryżowe
Często używam mleka roślinnego bo jest zdrowe, bo jestem w stanie sama je wyprodukować w każdej chwili. To bardzo proste przepisy które wnoszą do wielu potraw, deserów i koktajli zupełnie inny smak. A najfajniejsze jest to, że są o wiele tańsze aniżeli dostępne w sklepach.
Przygotowanie mleka kokosowego:
1.Otworzyć świeży kokos nakłuwając 2 dziurki za pomocą śrubokręta i młotka lub korkociągu. Wodę kokosową odlać do miseczki. Uderzając młotkiem w połowie otworzyć świeży kokos. Podważając nożem wyjąć miąższ.
2.Miąższ kokosa wraz z wodą kokosową i zwykłą wodą umieścić w blenderze i całość zmiksować około 2 minut.
3.Płyn przelać do drugiej miski przez sito wyłożone gazą, dokładnie odcisnąć wiórki.
4.Mleko przelać do słoików, zużyć w ciągu 3-4 dni, przetrzymywać w lodówce, jeśli oddzieli się woda od tłustej masy należy wstrząsnąć słoikiem.
Przygotowanie mleka ryżowego:
1 Ugotowany ryż zmiksuj z wodą, miodem i ekstraktem waniliowym.
2.Całość przecedź przez sito wyłożone gazą i przelej do słoików.
3.Trzymać do 2 dni w lodówce, przed użyciem wstrząsnąć
Możliwości:
– takie mleko możemy otrzymać z blanszowanych migdałów, płatków owsianych, soi
– chcąc wzbogacić smak można dodać do mleka ziarenka wanilii, kakao lub cynamon
Przygotowanie mleka kokosowego:
1.Otworzyć świeży kokos nakłuwając 2 dziurki za pomocą śrubokręta i młotka lub korkociągu. Wodę kokosową odlać do miseczki. Uderzając młotkiem w połowie otworzyć świeży kokos. Podważając nożem wyjąć miąższ.
2.Miąższ kokosa wraz z wodą kokosową i zwykłą wodą umieścić w blenderze i całość zmiksować około 2 minut.
3.Płyn przelać do drugiej miski przez sito wyłożone gazą, dokładnie odcisnąć wiórki.
4.Mleko przelać do słoików, zużyć w ciągu 3-4 dni, przetrzymywać w lodówce, jeśli oddzieli się woda od tłustej masy należy wstrząsnąć słoikiem.
Przygotowanie mleka ryżowego:
1 Ugotowany ryż zmiksuj z wodą, miodem i ekstraktem waniliowym.
2.Całość przecedź przez sito wyłożone gazą i przelej do słoików.
3.Trzymać do 2 dni w lodówce, przed użyciem wstrząsnąć
Możliwości:
– takie mleko możemy otrzymać z blanszowanych migdałów, płatków owsianych, soi
– chcąc wzbogacić smak można dodać do mleka ziarenka wanilii, kakao lub cynamon