redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Mleko kokosowe i mleko ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspaniałe przepisy na mleko kokosowe oraz ryżowe w wykonaniu Kingi Paruzel. Idealny dodatek do dań obiadowych, deserów oraz koktajli, prezentowany przez finalistkę Master Chef.

Mleko kokosowe i mleko ryżowe

Składniki:

Mleko kokosowe i mleko ryżowe

 

  • Składniki na mleko kokosowe:
  • 1 świeży kokos (można użyć wiórek kokosowych - 1 szklanka)
  • 500 ml wody

 

  • Składniki na mleko ryżowe:
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka miodu

 

Sposób przygotowania:

Mleko kokosowe i mleko ryżowe
Często używam mleka roślinnego bo jest zdrowe, bo jestem w stanie sama je wyprodukować w każdej chwili. To bardzo proste przepisy które wnoszą do wielu potraw, deserów i koktajli zupełnie inny smak. A najfajniejsze jest to, że są o wiele tańsze aniżeli dostępne w sklepach.



Przygotowanie mleka kokosowego:

1.Otworzyć świeży kokos nakłuwając 2 dziurki za pomocą śrubokręta i młotka lub korkociągu. Wodę kokosową odlać do miseczki. Uderzając młotkiem w połowie otworzyć świeży kokos. Podważając nożem wyjąć miąższ.

2.Miąższ kokosa wraz z wodą kokosową i zwykłą wodą  umieścić w blenderze i całość zmiksować około 2 minut.

3.Płyn przelać do drugiej miski przez sito wyłożone gazą, dokładnie odcisnąć wiórki.

4.Mleko przelać do słoików, zużyć w ciągu 3-4 dni, przetrzymywać w lodówce, jeśli oddzieli się woda od tłustej masy należy wstrząsnąć słoikiem.



Przygotowanie mleka ryżowego:

1 Ugotowany ryż zmiksuj z wodą, miodem i ekstraktem waniliowym.

2.Całość przecedź przez sito wyłożone gazą i przelej do słoików.

3.Trzymać do 2 dni w lodówce, przed użyciem wstrząsnąć



Możliwości:

– takie mleko możemy otrzymać z blanszowanych migdałów, płatków owsianych, soi

– chcąc wzbogacić smak można dodać do mleka ziarenka wanilii, kakao lub cynamon

Tagi:

ryż