Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Domowy chrzan tarty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy, tarty chrzan to doskonały dodatek do buraczków, wędlin, jajek. Pięknie pachnie, doskonale się przechowuje.

Domowy chrzan tarty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy chrzan tarty

 

  • 1 duży korzeń chrzanu

 

  • 150 ml przegotowanej, gorącej wody

 

 

  • 2 łyżki cukru

 

 

  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Domowy chrzan tarty
Chrzan obrać ze skóry, przekroić na pół i włożyć do miski z wodą, niech sobie poleży w tej wodzie około 20 minut. Potem czyste, suche kawałki korzenia chrzanu zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Ostrzegam, będzie to duże wyzwanie :) !

Do startego chrzanu dodać gorącą wodę, wymieszać, następnie dodawać pozostałe składniki, czyli sol, cukier oraz sok z cytryny i ocet. Wszystko razem dobrze wymieszać. Oczywiście, ilość soli, cukru, soku z cytryny można sobie, według własnych upodobań, zwiększyć.

Tak przygotowany chrzan przekładamy do umytego, wyparzonego słoiczka, i przechowujemy w lodówce. Taki domowy chrzan jest idealny do ćwikły, czyli buraczków z chrzanem, a także jako dodatek do wędlin, jajek, ale wtedy warto go przed podaniem wymieszać z niewielka ilością śmietany.  
Domowy chrzan tarty
Obrany, umyty korzeń chrzanu starłam na najmniejszych oczkach
Domowy chrzan tarty
Starty chrzan polaczylam z woda, cukrem sola i sokiem oraz octem

Tagi:

chrzan