Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Babka śmietankowa z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszysta a zarazem wilgotna i delikatna baba o smaku śmietankowym z kawałkami soczystych brzoskwiń.Wypiek idealny nie tylko na Wielkanocny stół ale także na co dzień do kawy.

Babka śmietankowa z brzoskwiniami

Składniki:

Babka śmietankowa z brzoskwiniami

 

  • 400g. mąki pszennej
  • 1 duży budyń śmietankowy bez cukru
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 200g. śmietany 18%
  • 200g.miękkiego masła 82%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wrzątku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • dodatkowo:
  • czekoladowe wiórki
  • masło+bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Babka śmietankowa z brzoskwiniami
Masło zmiksować z cukrem na puch , dodawać po jednym jajku. Nie przerywając miksowania dodać majonez oraz śmietanę ,wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Miksować do powstania jednolitego ciasta. Brzoskwinie odsączyć z syropu , pokroić w paski. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ( silikonowej nie trzeba) wyłożyć połowę ciasta , ułożyć 1/2 brzoskwiń. Przykryć pozostałym ciastem w które powtykać resztę owoców. Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. Lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z wrzątkiem oraz z sokiem z cytryny. Upieczoną babkę polać lukrem oraz posypać czekoladowymi wiórkami.