Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jajka nadziewane chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jajka nadziewane chrzanem to smaczny świąteczny dodatek do wędlin.

Jajka nadziewane chrzanem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka nadziewane chrzanem

 

  • 5 jajek
  • 1/2 szkl świeżo startego chrzanu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • 3 oliwki czarne
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka nadziewane chrzanem
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić wzdłuż na 2 połówki, wyjąć żółtka. 2/3 szklanki wody z octem zagotować, sparzyć świeżo starty chrzan, wyłożyć na sito, osączyć, ostudzić. Żółtka z jajek zetrzeć na tarce, włożyć do miseczki, dodać śmietanę, majonez i utrzeć. Następnie dodać chrzan i straty żółty ser, przyprawić do smaku solą i cukrem, wymieszać. Chrzanem napełnić białka z jajek, ozdobić połówkami pomidorków koktajlowych, czarnymi oliwkami i posiekanym koperkiem. Podawać z wędliną.
Jajka nadziewane chrzanem
Ugotowane na twardo jajka przekroić wzdłuż na dwie części
Jajka nadziewane chrzanem
Tarty chrzan wymieszać ze śmiataną z żółtkami i żótym serem