pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Sernik składany

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pięknie prezentujący się i niezwykle smakowity sernik który uświetni nie jedną okazję. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości i wytrwałości ale smak i efekt końcowy wszystko rekompensuje.

Sernik składany

Składniki:

Sernik składany

Na biszkopt orzechowy:

Na Ser I :

Na Ser II :

Na masę orzechową:

Sposób przygotowania:

Sernik składany
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier ,dokładnie ubijamy a następnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C około 30 min.

Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.

Ser I : Masło ucieramy z cukrem na puszysto następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy,dodajemy ser i dokładnie ucieramy aż składniki dobrze się połączą.

Z białek ubijamy pianę na sztywno,dodajemy do sera i delikatnie mieszamy dodając mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy gotowy ser na blaszkę i pieczemy 60 min w 180°C.

Ser II : Przygotowujemy tak jak ser I dodając razem z mąką kakao. Pieczemy w 180°C prze 60 min.

Masa: Orzechy drobno mielimy a następnie zalewamy gorącym mlekiem. Masło ucieramy na puszysto z cukrem.Następnie dodajemy wystudzone ,zaparzone orzechy i dokładnie ucieramy. Przełożenie ciasta: biszkopt orzechowy- 1/3 masy orzechowej-ser II-kolejna część masy orzechowej-biszkopt orzechowy-masa orzechowa - ser I

Całość można polać polewą czekoladową.  

Tagi:

sernik ciasta