Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Chrzan w trzech smakach i kolorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chrzan w trzech smakach i kolorach, idealny dodatek do jajek.

Chrzan w trzech smakach i kolorach

Składniki:

Chrzan w trzech smakach i kolorach

 

  • Chrzan biały:
  • 1 korzeń świeżego chrzanu
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki śmietany kremówki
  • 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • sok z cytryny

 

  • Chrzan różowy:
  • korzeń chrzanu
  • konfitura lub dżem żurawinowy

 

  • Chrzan zielony:
  • 2 łyżki gotowego chrzanu wasabi
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • cukier

 

 

Sposób przygotowania:

Chrzan w trzech smakach i kolorach
CHRZAN BIAŁY: Jajko gotujemy na twardo. Chrzan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kropimy sokiem z cytryny. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy chrzan, śmietanę, posiekane w drobną kosteczkę białka. Ucieramy. Solimy do smaku.



CHRZAN RÓŻOWY: Korzeń chrzanu namaczamy trzy godziny w zimnej wodzie. Następnie obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego chrzanu dodajemy konfiturę lub dżem żurawinowy. Ważne, żeby żurawin było mniej więcej o połowę mniej niż chrzanu. Starannie mieszamy.



CHRZAN ZIELONY: Chrzan wasabi starannie łączmy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. Przygotowane chrzany podajemy z jajkami.

Tagi:

jajko jajka