Sposób przygotowania:
Domowy sok z malin
Maliny dokładnie myjemy. Przygotowujemy duży słój, w którym będziemy mogli swobodnie przygotować sok- butelka niestety się do tego nie nada, do butelki będziemy mogli za to przelać gotowy sok. Umyte maliny wrzucamy do słoika na przemian z cukrem. Starajmy się aby całe maliny były zasypane cukrem. Słoik nakrywamy bawełnianą ścierką i ściągamy gumką recepturką aby żaden niepożądany gość nie dostał się do słoja :) Teraz nasz słoik odstawiamy w spokojne miejsce i zaglądamy do niego dopiero po tygodniu. Po tym czasie maliny na pewno puszczą sok. Pozostaje go tylko odcedzić i przelać do butelek. Maliny, które zostały możemy wykorzystać do deseru lub przetworów.
Jeśli chcemy się cieszyć dłużej naszym sokiem- nie zapomnijmy o pasteryzacji! :) Smacznego!
Jeśli chcemy się cieszyć dłużej naszym sokiem- nie zapomnijmy o pasteryzacji! :) Smacznego!