szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

drożdżowe kule migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne kule drożdżowe migdałowe z lukrem cytynowym

drożdżowe kule migdałowe

Składniki:

drożdżowe kule migdałowe

 

Sposób przygotowania:

drożdżowe kule migdałowe
Drożdże rozetrzeć razem z cukrem i 3 łyżkami cukru letniej wody, odstawić na kwadrans, do mąki dodać jogurt, wyrośnięty zaczyn,żółtka i migdały, wyrobić ciasto odstawić na około godzinę. Ugotować syrop z 2/3 szklanki wody,cukru i soku cytrynowego. Z ciasta formować kulki, wrzucac je do rozgrzanego oleju i smażyc na rumiano z obu stron. Gdy kulki będą gotowe wkładać je do syropu na 3 minuty. Osączyć je , udekorować cukrem pudrem