Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Drożdżówki z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

lubicie? na pewno! tak jak moi domownicy :-)

Drożdżówki z serem

Składniki:

Drożdżówki z serem

 

  • mąki pszennej, luksusowej; 2 dkg świeżych drożdży; 1 czubata łyżka cukru; 50g masła; szczypta soli

 

  • sera białego twarogowego (wzięłam półtłusty); 2 żółtka; skórka otarta z jednej sparzonej cytryny; 2 łyżki

 

  • LUKIER: sok z jednej cytryny, 3/4 szkl. cukru pudru,

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem
CIASTO: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i połowę podgrzanego lekko mleka, wymieszać, odstawić na 10-15 min..Mąkę przesiać z solą, dodać rozczyn, rozpuszczone przestudzone masło, żółtka i wyrabiając dolewać mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.

FARSZ: ser zmielić, dodać do niego resztę składników, dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na ok. 8-12 części, każdą rozwałkować na kółko. Ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdego kółeczka zrobić wgłębienie denkiem szklanki. W to wgłębienie nałożyć porcje nadzienia a brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po przestudzeniu posmarować lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym i ew. kilkoma łyżeczkami gorącej wody.