Roxxa

Roxxa

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Duszone jabłuszka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienny deser z jabłek z cynamonem

Duszone jabłuszka

Składniki:

Duszone jabłuszka

 

 

Sposób przygotowania:

Duszone jabłuszka
Cytrynę wyszorować, sparzyć, obrać i wycisnąć sok . Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Włożyć je do garnka razem z kawałkiem cynamonu, wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać sok i skórkę z cytryny. Dolać szklankę wody, zagotować i dusić wszystko na małym ogniu ok 25 minut.Wyjąć skórkę z cytryny i cynamon, masę ostudzić. Przełożyć duszone jabłka do pucharków, ozdobić łyżeczką śmietany, łyżeczką konfitur i posypać szczyptą cynamonu