Sposób przygotowania:
Domowy dżem jagodowy
Jagody myjemy, przebieramy z listków i z zielonych jagód jeżeli takie będą. Przebrane jagody osuszamy. Jagody przekładamy do większego garnka. Dodajemy żelfix oraz cukier. Dokładnie mieszamy.
Gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia.
Wyłączamy gaz i mieszamy do momentu, aż piana zniknie. Gorące jagody nakładamy do słoików.
Zakręcamy i ustawiamy je do góry nogami na kilka minut.
Po kilku minutach przekręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia.
Wyłączamy gaz i mieszamy do momentu, aż piana zniknie. Gorące jagody nakładamy do słoików.
Zakręcamy i ustawiamy je do góry nogami na kilka minut.
Po kilku minutach przekręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.