Sposób przygotowania:
Truskawkowy sok z sokownikaKrok 1
Najpierw składamy sokownik, garnek gidzie na sam dół do którego wlewamy 1/3 wody na niego nakładamy drugą część z wężykiem. Na samą górę nakładamy sito i nie zapominamy o pokrywce. Sokownik nie paruję więc nawet nie włączamy okapu.
Krok 2
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wkładamy do naszego sita, miałam 4 kg truskawek i co pewnie wydam wam się dziwne mrożonych ale mogą być i świeże.
Krok 3
Więc po włożeniu truskawek nastawiłam gaz i czekałam na sok, oczywiście co jakiś czas zamieszałam bo bez tego ani rusz, jestem niecierpliwa hihi. Woda się gotowała, wydzielała parę, a owoce puszczały sok. Środkowa część sokownika zbierała sok, a rurka była umieszczona niżej gdzie do garnka ściekał sok. Na pierwszy sok czekałam 40 minut, a garnek który postawiłam miał 4 litry więc spokojnie sok ściekał. Całość trwała nie więcej niż 1.1/2 godziny.
Krok 4
Do spuszczonego soku dodałam sok z cytryny i ksylitol, wymieszałam i przelewałam od razu do słoiczków wyparzonych 400 ml wyszło mi 6 szt . Wyszło mi razem 2,4 l soku. Po zakręceniu słoiczków postawiłam je do góry dnem bez pasteryzowania.