Sposób przygotowania:
Pasta z pieczonej papryki
1. Papryki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na blaszkach do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach, aż będą miękkie i będzie można je obrać, ja swoje papryki nawet przypaliłam. Następnie z gorących papryk dokładnie zdejmujemy skórkę. 2. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie dodajemy paprykę i dusimy około 30 minut cały czas mieszając. W między czasie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie cukier i przyprawiamy do smaku solą. 3. Na koniec smażenia z papryki wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, a paprykę miksujemy blenderem na gładki mus. Pastę jeszcze raz zagotowujemy i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Następnie gorącą nakładamy do słoiczków i dobrze zakręcamy. 4. Słoiczki z pastą pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania, następnie odwracamy je do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem i tak pozostawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie zimne słoiczki przenosimy do spiżarni lub...zjadamy. Smacznego.
Rady: Z przepisu wyszło mi 4 słoiczki po 200 ml. Cukru możemy użyć według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.
Rady: Z przepisu wyszło mi 4 słoiczki po 200 ml. Cukru możemy użyć według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam przepis.
skuter5
Babeczka35
Najczęściej do smarowania pieczywa, do domowych wędlin :) Polecam :)
mocsłodkości
Babeczka35
Zapewniam, że jest :)