Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Ogórki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Od ponad 20 lat ogórki te przygotuje się w moim domu. Zawsze się udają i wychodzą przepyszne. Warto je przygotować.

Ogórki konserwowe

Składniki:

Ogórki konserwowe

 

  • Przepis na słoik 1 litrowy:
  • ogórki gruntowe
  • 1 gałązka kwiatostanu kopru,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek marchewki,
  • ćwiartka cebuli,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki gorczycy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2,5 łyżki octu 10%,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe
Na dno słoika 1 litrowego wkładam gałązkę kopru, chrzan, czosnek, kawałek marchewki, ćwiartkę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie oraz gorczycę.

W słoiku układam ogórki. Następnie dodaję cukier, sól oraz ocet. Całość zalewam zimną wodą. Słoiki zakręcam.

Pasteryzuję 15 minut. Gotowe ogórki wynoszę do spiżarni.