joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

SUPERPRZEPIS

Dżem malinowy według przepisu teściowej

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ten dżem smakuje tak jakbyśmy jedli maliny prosto z krzaka! : )

Dżem malinowy według przepisu teściowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem malinowy według przepisu teściowej

 

Sposób przygotowania:

Dżem malinowy według przepisu teściowej
Maliny bardzo dokładnie myjemy i przebieramy. Z cytryn wyciskamy sok. Maliny, sok z cytryny i cukier wrzucamy do jednej miski i rozdrabniamy (ja to robię ręką ponieważ jest najprościej i najwygodniej ale można je zmiksować lub rozdrobnić np blenderem). Masę przekładamy na patelnię lub do płaskiego rondelka i smażymy na bardzo wolnym ogniu przez 25 - 30 minut. Po tym czasie przekładamy gotowy już dżem do wcześniej umytych i wyparzonych słoiczków. Słoiki mocno zakręcamy i układamy je do góry dnem obok siebie. Wszystkie przykrywamy ściereczką. Gdy dżem w słoikach nam wystygnie wynosimy go do chłodnego miejsca np. do piwnicy lub spiżarni. Smacznego : )
Dżem malinowy według przepisu teściowej
Dżem 'własnej roboty' jest doskonały do kanapek ale ja stosuję go także do ciast i ozdabiania ciasteczek.
Dżem malinowy według przepisu teściowej
Domowy dżem malinowy nie tylko lepiej wygląda i smakuje niż kupny ale jest też o niebo zdrowszy: )