Sposób przygotowania:
Dżem malinowy według przepisu teściowej
Maliny bardzo dokładnie myjemy i przebieramy. Z cytryn wyciskamy sok. Maliny, sok z cytryny i cukier wrzucamy do jednej miski i rozdrabniamy (ja to robię ręką ponieważ jest najprościej i najwygodniej ale można je zmiksować lub rozdrobnić np blenderem). Masę przekładamy na patelnię lub do płaskiego rondelka i smażymy na bardzo wolnym ogniu przez 25 - 30 minut. Po tym czasie przekładamy gotowy już dżem do wcześniej umytych i wyparzonych słoiczków. Słoiki mocno zakręcamy i układamy je do góry dnem obok siebie. Wszystkie przykrywamy ściereczką. Gdy dżem w słoikach nam wystygnie wynosimy go do chłodnego miejsca np. do piwnicy lub spiżarni. Smacznego : )
misia14
uważam, że czas smażenia 25-30 minut jest stanowczo za krótki.....
joaska500
Jesli chodzi o pestki to ja lubię jak jest ich duzo - wtedy, moim zdaniem, dżem smakuje bardziej jak świeże maliny. A co do czasu smażenia to jest wystarczający, ja robię dżem w ten sposób od 2 lat a moja teściowa od niepamiętnych czasów :DDDDD i wszystko wychodzi świetnie:) Ale dziękuję za uwagi:)
olmanka
joaska500
misia14
jest sposób aby dżem się nie przypalił....należy garnek z dżemem włożyć do nagrzanego piekarnika i co kilka minut przemieszać go, drzwiczki zostawiamy lekko uchylone aby sok mógł odparowac.....poza tym dobrze jest wystudzic dżem i w razie konieczności ponownie go podgrzać...