Sposób przygotowania:
Ciasto makowo-gruszkowe
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy laskowe, zmielony mak,oraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Z wierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaska częścią na cieście. Piec do suchego patyczka. Zimne ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów. Wodę utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania lejącego lukru. Piec około 45 minut w 180 st.
Cukiereczek13
alaaa
Kasiu proszę bardzo, częstuj się.
mysza75
alaaa
To prawda gruszki w cieście są rewelacyjne.
zbysiowa
alaaa
Właśnie najgorsze to to, że jesień nadchodzi, ale dzięki temu mamy pyszne gruszki.