SUPERPRZEPIS

Ciasto makowo-gruszkowe

  • 6
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Ciasto makowo-gruszkowe

Gruszki, mak i orzechy laskowe to wspaniałe połączenie smaków, idealne ciasto na przywitanie jesieni.

Składniki:

Ciasto makowo-gruszkowe

 

 

 

  • 1 szk cukru

 

 

 

  • 3 łyżki mielonego maku

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 2 łyżki przegotowanej wody

 

  • cukier puder

 

  • 4 szt gruszki

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-gruszkowe
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy laskowe, zmielony mak,oraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Z wierzchu gruszki ponacinać i ułożyć płaska częścią na cieście. Piec do suchego patyczka. Zimne ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów. Wodę utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania lejącego lukru. Piec około 45 minut w 180 st.

Tagi:

jajko jajka mak