Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z jeżynami
-Przesianą mąkę wsypać do miski. -Na środek wkruszyć drożdże i posypać odrobiną cukru, wlać 2 łyżki mleka , oprószyć mąką. -Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. -Jajko i zółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. -Olej połączyć z letnim mlekiem, dodać sól. -Do miski z mąką i drożdżami wlać mleko z olejem i utarte jajka. -Drewnianą łyżką połączyć składniki i wyrobić gładkie ciasto. -Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. -Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na omączony blat , uformować wałek . -Urywać lub wykrawać małe kawałki ciasta i nakładać do foremek muffinkowych /lub innych/ na 1/2 wysokości. -Wierzch posmarować białkiem. -W środek wcisnąć owoc czernicy. -Piec ok.30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. -Upieczone bułeczki wystudzić na kratce kuchennej . -Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
kołczu
cris
Ja również!
cris
Do składników dorzucam 8-10 g świeżych drozdży..............lepiej póżno niż wcale......