SUPERPRZEPIS

Bułeczki drożdżowe z jeżynami

  • 3
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Bułeczki drożdżowe z jeżynami Więcej zdjęć (4)

Pulchniutkie drożdżowe mini bułeczki z pachnącymi , soczystymi jeżynami.

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z jeżynami

 

  • 8 małych bułeczek/

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajo
  • 1 zółtko
  • szczypta soli
  • 8 dużych jeżyn
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z jeżynami
-Przesianą mąkę wsypać do miski. -Na środek wkruszyć drożdże i posypać odrobiną cukru, wlać 2 łyżki mleka , oprószyć mąką. -Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. -Jajko i zółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. -Olej połączyć z letnim mlekiem, dodać sól. -Do miski z mąką i drożdżami wlać mleko z olejem i utarte jajka. -Drewnianą łyżką połączyć składniki i wyrobić gładkie ciasto. -Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. -Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na omączony blat , uformować wałek . -Urywać lub wykrawać małe kawałki ciasta i nakładać do foremek muffinkowych /lub innych/ na 1/2 wysokości. -Wierzch posmarować białkiem. -W środek wcisnąć owoc czernicy. -Piec ok.30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. -Upieczone bułeczki wystudzić na kratce kuchennej . -Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Bułeczki drożdżowe z jeżynami
Przygotowane ciasto drozdzowe nałożyć do foremek .
Bułeczki drożdżowe z jeżynami
Bułeczki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok.35 minut.
Bułeczki drożdżowe z jeżynami
Upieczone drożdżówki posypać cukrem pudrem.