SUPERPRZEPIS

Bazyliowo-malinowe ciasto

  • 5
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Bazyliowo-malinowe ciasto Więcej zdjęć (2)

Pyszne ciasto z bazylią i malinami. Równie dobrze smakuje z jabłkami czy truskawkami.

Składniki:

Bazyliowo-malinowe ciasto

 

  • Blaszka 24x36cm
  • Składniki:
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 2-3 garście świeżych liści bazylii,
  • Około 1 szklanka malin,
  • Cukier puder do podania

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowo-malinowe ciasto
Bazylie miksujemy z 1/3 oleju. Do miski wybijamy jajka oraz wsypujemy cukier. Miksujemy razem do uzyskania puszystej masy. Do puszystej masy dokładamy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Bazylię dokładamy na końcu. Po wylaniu na blaszkę ciasto równamy, a na wierzchu układamy owoce. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Bazyliowo-malinowe ciasto
Opłukaną i osuszona bazylie miksujemy z częścią oleju

Tagi:

jajko jajka